×

Advarselsmeddelelse

  • Begivenheden har allerede fundet sted.
Tirsdag d. 15. oktober 2019, kl. 16:00

Hubertusmesse i Tranebjerg kirke
- Gudstjeneste for voksne, børn og dyr


Velkommen til familiegudstjeneste i Tranebjerg Kirke!
I samarbejde med Falkecenter Samsø og Samsøs jægere.

I efterårsferien inviteres de to-og firbenede indenfor til Hubertusmesse i Tranebjerg Kirke. Hubertusmesse er en tradition med katolske rødder, hvor jægerne en gang om året samledes ved en særlig gudstjeneste for at takke for naturens rigdomme og mindes jagtens skytshelgen, Sankt Hubertus. Man bragte skoven ind i kirken og pyntede med efterårets løv og gran og lagde trofæer frem. Ofte tog man jagtfugle, hunde og heste med ind i kirken, hvor præsten velsignede dem.

Ifølge den gamle legende var den brutale ridder, Hubertus, på jagt i skoven, da han pludselig fik et syn: En stor kronhjort med et lysende kors i geviret. Ifølge fortællingen omvendte han sig og besluttede fra da af at værne om vildtet og tjene Gud. Hubertus har siden da været jægernes skytshelgen, men er også naturfredningsforeningers symbolfigur. I Danmark kender vi især hubertusjagten, hvor man rider ud med hunde for at jage ræve. Jagten er symbolsk, idet ræven er erstattet af en rytter, der rider forrest i feltet med rævehale på skulderen.

I Danmark er der mange jægere, og flere steder rundt om i landet holder man jagtgudstjeneste i løbet af efteråret. I Tranebjerg Kirke vil vi også holde jagtgudstjeneste, også kaldet Hubertusmesse, men en lidt mere børnevenlig en af slagsen, som både handler om glæden ved jagten og naturen, men også om menneskets stærke bånd til dyrene. Man er derfor velkommen til at tage kæledyr med i kirken denne dag – enten i bur eller snor. 

Medlemmer af jagtforeningen kommer og spiller jagthorn og har deres hunde med, og fra Falkecentret kommer falkoner Louise Vedel med falk, ugle og ørn. Vi skal bl.a. høre skabelsesberetningen og legenden om Sankt Hubertus genfortalt i børnehøjde, og vi skal høre jagtfortællinger og synge efterårssalmer.

Gudstjenesten er for alle aldre, og når der er blæst ”Jagt forbi” serveres små smagsprøver på jagtmad i sideskibet.

Vel mødt!

Line Nicolaisen, sognepræst

Medvirkende
Sognepræst Line Nicolaisen
Sted Tranebjerg kirke