Udgivet ons d. 25. mar 2020, kl. 17:42

Vedr. bisættelser og begravelser på Samsø fra d. 25. marts 2020

Aarhus Stift har bedt os undersøge, hvor mange der kan være til en bisættelse eller begravelse i de enkelte kirker på Samsø. Der skal pga. risiko for spredning af coronavirus være 4 m2 pr. person. Når den nederste del af kirken, hvor kirkesanger og kirketjener er, fraregnes, har vi følgende antal pladser i kirkerne under denne krise:

Tranebjerg 25

Onsbjerg 15

Besser 19

Kolby 14

Nordby 18

Langør 3

Præst og pårørende vil i hvert tilfælde finde den bedste løsning ud fra denne situation. De 25, som Tranebjerg kirke for eksempel kan rumme til en bisættelse eller begravelse ud fra restriktionerne, vil komme til at sidde meget spredt. Det kan meget vel være, at man derfor i praksis foretrækker et noget mindre følge.
Præster og menighedsråd anbefaler, at man så vidt muligt holder sig til regeringens udmelding om højest 10 personer til stede på samme sted.

Af hensyn til smitterisiko vil vi ved bisættelser lade kisten stå i kirken ved afslutningen af højtideligheden.
En anden midlertidig ændring vil være, at vi ved begravelser vil gennemføre selve begravelsen med jordpåkastelse først. Så har bedemand og kirketjener på forhånd stillet kisten op på graven. Derved undgår vi, at vi som normalt kommer for tæt på hinanden på vej ud af kirken med kisten.
Vi er klar over, at det er store forandringer, men vi gør det for vores alles skyld for at mindske smittefaren.

Alle pårørende vil blive tilbudt en mindehøjtidelighed senere, hvor alle kan være med, på den anden side af den sundhedsmæssige krise.

Venlig hilsen,

Alice Frost Larsen, formand for Samsø Menighedsråd,